Județul Sibiu este o veritabilă poartă de Sud a Transilvaniei în care s-au împletit de-a lungul istoriei o varietate de tradiții gastronomice. La intrarea în județ dinspre Valea Oltului, ruinele Turnului Roșu amintesc de vechea graniță dintre Țara Românească și Transilvania. Relieful județului cuprinde o varietate de zone montane, de deal și podiș, cu condiții prielnice pentru o agricultură practicată la scară mică, păstrând încă tehnici tradiționale de producție și prelucrare a hranei.
Turistic, Județul Sibiu este unul dintre cele mai căutate locuri din România. La aproximativ 30 km depărtare de Sibiu, la o altitudine de 1450 m se găsește stațiunea Păltiniș, care oferă posibilități de practicare a sporturilor de iarnă, dar și de vară. Alte stațiuni apreciate pentru beneficiile pe care le aduc sănătății sunt Ocna Sibiului și Bazna, în zona colinară a județului.
Municipiul Sibiu are o veche istorie, fiind menționat încă din perioada 1192 – 1196 sub numele de Cibinium, apoi de Villa Hermani în secolele XII-XIII și Hermannstadt din secolul al XIV-lea. Printre atracțiile turistice se numără: Biserica Evanghelică, Turnul Scărilor, ansamblul fortificațiilor orașului medieval, Turnul Sfatului, Podul Minciunilor, dar și Muzeul Brukenthal. Vestigii de veche cetate medievală regăsim și în Municipiul Mediaș, în nordul județului.
Satele sibiene cu biserici fortificate săsești oferă o imagine vie a peisajului cultural din sudul Transilvaniei. Acesta este caracterizat de un mod specific de cultivare a terenului și de organizare a gospodăriilor țărănești, grupate în jurul bisericilor care îndeplineau și o funcție de apărare a comunității locale. Cele mai renumite dintre aceste sate sunt Biertan și Valea Viilor, ambele situri UNESCO.