Mărginimea Sibiului

Situată în zona Munţilor Cindrel, Mărginimea Sibiului este o emblemă a civilizației pastorale românești și zona autentică de proveniență a celebrei telemea de Sibiu, fiind faimoasă în general pentru lactate. Localități ca Rășinari, Jina, Gura Râului și Râul Sadului sunt valoroase redute ale tradițiilor românești din partea de Sud a Transilvaniei. Îmbinarea dintre peisajul satului tradițional de munte și autenticitatea experiențelor culinare din zonă au determinat Comisia Europeană să acorde în 2015 Mărginimii Sibiului titlul de „Destinaţie europeană de excelenţă pentru turism şi gastronomie”.

Știați că?

Încă din sec. XIV amploarea economiei pastorale le-a permis mărginenilor să-şi extindă aria de păşunat dincolo de graniţele Transilvaniei?

Mâncarea de bază a ciobanului este mămăliga însoţită cu lapte, brânză, jintiţă (un fel de iaurt dulce sau acru). Dintre mâncărurile pentru zile de sărbătoare sunt balmoşul (unt, brânză, făină de porumb şi smântână) şi sloiul de oaie (carne de oaie, seu, usturoi, ceapă)?

Atracții turistice

Galerie imagini