Valea Hârtibaciului

Este numită şi „Valea Verde” şi oferă un peisaj unic ce combină natura sălbatică şi spectaculoasele biserici fortificate săseşti. Conviețuirea mai multor etnii conferă acestei micro-regiuni un puternic caracter multi-cultural, vizibil atât în meșteșuguri, cât și în gastronomie, iar lipsa industrializării puternice a făcut loc biodiversității și a generat potențial agro-turistic, astfel că priorităţile de dezvoltare durabilă ale micro-regiunii se leagă de agricultura ecologică şi turismul în natură. Valea Hârtibaciului este bogată în producători de legume și fructe, dar și dulcețuri, panificație și lactate.

Știați că?

Pentru a descoperi tainele brutăriilor tradiţionale puteți vizita Moara Veche încă în funcțiune la Hosman (detalii pe www.moara-veche.ro)? Tot aici funcționează Asociația Hosman Durabil, care include peste 20 de antreprenori de pe Valea Hârtibaciului.

Gemul de măceşe (căruia sașii îi spuneau Hetschenpetsch, de unde și denumirea colocvială de „heciumpeci” folosită de români) a fost produs iniţial de saşii care locuiau în zona Sibiului? Pentru prepararea gemului propriu-zis, este nevoie de o pastă de măceşe obţinută prin separarea fructelor de seminţe şi ulterior prin fierberea lor; pasta rezultată se trece prin sită şi se pune la fiert în cuptoare tradiţionale

Atracții turistice

Galerie imagini